Pejabat SUK perlis

Majlis Agama Dan Istiadat Melayu Perlis - Raja Muda Perlis Garis Empat Elemen Perlu Ada Dalam Setiap Anggota Tentera Darat n

MAJLIS AGAMA ISLAM DAN ADAT ISTIADAT MELAYU PERLIS

Log Masuk

A- A A+
WARGA MAIPs

MAIPs STAFF MENU

Please click Log in button above to enter MAIPs staff menu section.

ORANG AWAM
PERKHIDMATAN
MUAT TURUN

Raja Muda Perlis Garis Empat Elemen Perlu Ada Dalam Setiap Anggota Tentera Darat

/ Archive MAIPs / Selasa, 06 Mac 2018 16:28

 

KANGAR, 6 Mac 2018 (Selasa) - Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah, menggariskan empat elemen perlu ada dalam setiap anggota Tentera Darat (TD) dalam menghadapi cabaran-cabaran semasa penugasan.

Baginda bertitah, yang pertama, membuat persiapan menyeluruh termasuklah menjalani latihan-latihan tertentu diperlukan untuk menghadapi sebarang operasi yang bakal dilaksanakan.

"Kedua, menjadikan diri sebagai pakar dalam bidang jawatan yang disandang masing-masing kerana merupakan individu terpilih atau berkelayakan untuk menghadapi sesuatu masalah atau cabaran yang wujud.

"Ketiga ialah mengamalkan budaya kembali kepada asal dan akhirnya, berperwatakan positif untuk menghadapi sebarang cabaran," titah baginda semasa berkenan berangkat menghadiri majlis makan malam bersempena 'Sambutan Hari Ulang Tahun Tentera Darat Malaysia Ke-85' yang jatuh pada 1 Mac lalu di Dewan Wisma Perwira Kayangan, Kem Bukit Cowder, Mata Ayer di sini malam tadi.

Keberangkatan baginda disambut oleh Panglima Markas Briged Ke-30 Infantri, Brig. Jen. Hashim Aman Shah dan Ketua Stafnya, Left. Kol. Nazaruddin Ismail.

Tuanku Syed Faizuddin yang juga Komander Rejimen 504 Askar Wataniah Pasukan Simpanan TD, dalam usaha meningkatkan persepsi masyarakat terhadap TD pula, setiap anggota perlulah menjadi yang terbaik menerusi amalan etika kerja yang komited, berdedikasi dan profesional.

"Jadikan organisasi tentera sebagai teladan untuk pihak lain mengikutinya. Pamerkanlah tatatertib dan disiplin yang tinggi pada setiap masa.

"Melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti kemasyarakatan iaitu 'Tentera Bersama Rakyat' dan menerusi Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) selain sentiasa menjadi organisasi yang tiba pertama sekali di sesuatu tempat kejadian, insiden atau bencana," titah baginda.

Terdahulu, baginda berkenan menyerahkan agihan zakat Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) di Surau Al-Kawkaba di kem tersebut kepada seramai 75 orang asnaf dan 27 orang anggota dan ahli keluarga serta veteran anggota yang kurang berkemampuan.

Baginda turut berkenan berangkat bercemar duli bagi menyertai program berbasikal yang disekalikan dengan 'Kayuhan MAIPs Peduli kali ke-18 bagi 2018’ sejauh 18 kilometer yang disertai oleh seramai 85 orang peserta sebagai simbolik 85 tahun kewujudan TD.

Sumber daripada UTUSAN ONLINE

 

Please publish modules in offcanvas position.

splwpk-procurement splwpk-online-e-participation Dasar Privasi

Dasar Privasi

Dasar Privasi

Penafian

MYHRMIS MOBILE