Pejabat SUK perlis

Majlis Agama Dan Istiadat Melayu Perlis - MAIPs Sumbang RM1.45 Juta Untuk Institusi-institusi Pendidikan Haluan Di Perlis n

MAJLIS AGAMA ISLAM DAN ADAT ISTIADAT MELAYU PERLIS

Log Masuk

A- A A+
WARGA MAIPs

MAIPs STAFF MENU

Please click Log in button above to enter MAIPs staff menu section.

ORANG AWAM
PERKHIDMATAN
MUAT TURUN

MAIPs Sumbang RM1.45 Juta Untuk Institusi-institusi Pendidikan Haluan Di Perlis

/ Archive MAIPs / Khamis, 22 Februari 2018 09:28

 

PADANG BESAR, 22 Feb. 2018 (Khamis) - Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) telah menyampaikan sumbangan berjumlah RM1.45 juta kepada institusi-institusi pendidikan di bawah Pertubuhan Himpunan Lepasan Institusi Pendidikan Malaysia (Haluan) yang beroperasi di negeri ini dalam satu majlis di Tunjung, Beseri, semalam.

Institusi-institusi berkenaan adalah Maahad Attarbiyah Al-Islamiyah-Matri (RM1 juta) dan Sekolah Rendah Attarbiyah Al-Islamiyah-Srati (RM150,000) yang didaftarkan sebagai sekolah agama rakyat di bawah MAIPs selain Institut Pengajian Tinggi Islam Perlis-IPTIPs (RM300,000) sebagai sebuah institusi pengajian tinggi swasta (IPTS).

Peruntukan tahunan tersebut telah disempurnakan penyerahannya oleh Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail kepada Mudir Matri, Omar Salleh dan Guru Besar Srati, Ishak Osman di surau Matri yang turut dihadiri oleh seramai 600 orang yang antaranya terdiri daripada guru dan pelajar Matri.

Turut menerima sumbangan adalah Rektor IPTIPs, Prof. Dr. Ismail Jusoh yang diiringi bersama Pengerusi Ahli Lembaga Pengarah IPTIPs, Prof. Datuk Dr. Ahmad Yusoff Hassan selaku Ahli Majlis Penasihat Haluan Malaysia bagi mewakili IPTIPs.

Hadir sama mengiringi baginda ialah Ketua Pegawai Eksekutif MAIPs, Mohd. Nazim Mohd. Noor.

Sehingga kini, terdapat sebanyak 20 buah sekolah agama dan maahad tahfiz yang sah berdaftar di bawah MAIPs serta dikawal selia oleh Jabatan Hal Ehwal Agama Islam melalui Enakmen Pengawalan Sekolah-sekolah Agama Islam Perlis 1988.

Sumber daripada UTUSAN ONLINE

 

Please publish modules in offcanvas position.

splwpk-procurement splwpk-online-e-participation Dasar Privasi

Dasar Privasi

Dasar Privasi

Penafian

MYHRMIS MOBILE