Pejabat SUK perlis

Majlis Agama Dan Istiadat Melayu Perlis - Dr. Basri Penyandang Pertama Kursi Jamalullail n

MAJLIS AGAMA ISLAM DAN ADAT ISTIADAT MELAYU PERLIS

Log Masuk

A- A A+
WARGA MAIPs

MAIPs STAFF MENU

Please click Log in button above to enter MAIPs staff menu section.

ORANG AWAM
PERKHIDMATAN
MUAT TURUN

Dr. Basri Penyandang Pertama Kursi Jamalullail

/ Archive MAIPs / Ahad, 28 Januari 2018 05:28


KUALA LUMPUR, 28 Jan. 2018 (Ahad) - Pensyarah Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) Prof Dr Basri Ibrahim dilantik sebagai penyandang pertama Kursi Jamalullail yang diwujudkan oleh Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) di Universiti Islam Malaysia (UIM).

Menurut kenyataan MAIPs hari ini, majlis pelantikan itu berlangsung di sebuah hotel terkemuka di sini semalam dengan turut disaksikan Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail dan Presiden UIM Tan Sri Prof Dr Mohd Yusof Noor.

Sebagai simbolik kepada pelantikan itu, Tuanku Syed Faizuddin yang juga Yang Dipertua MAIPs menyarungkan jubah penyandang Kursi Jamalullail kepada pensyarah berusia 50 tahun itu.

Dr. Basri telah berkhidmat selama 27 tahun di UniSZA dan kini menyandang jawatan Profesor di Pusat Pengajian Syariah, Fakulti Pengajian Kontemporari Islam, UniSZA.

Beliau yang telah menghasilkan lebih 110 karya penulisan dan terjemahan kini turut menjadi seorang daripada ahli jawatankuasa Fatwa Negeri Perlis dan ahli lembaga pengarah Kolej Universiti Islam Perlis (KUIPs).

Sebagai penyandang Kursi Jamalullail, beliau akan menggalas tugas dan tanggungjawab termasuk menjalankan penyelidikan dalam bidang berkaitan pengajian As-Sunnah dan menerbitkan artikel dalam jurnal berwasit, bahan berkala seperti siri monograf dan buku-buku atas tajuk yang berkaitan bidang As-Sunnah.

Beliau juga akan merancang penganjuran seminar bertaraf kebangsaan dan antarabangsa berkaitan As-Sunnah dan memberi syarahan umum serta menyelia kegiatan penyelidikan.

Ketua Pegawai Eksekutif MAIPs Mohd Nazim Mohd Noor, Mufti Perlis Datuk Arif Perkasa Dr Mohd Asri Zainul Abidin serta Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Perlis (JAIPs) Dr Hazman Hassan turut hadir ke majlis berkenaan. 

Sumber dariapda BERNAMA

 

Please publish modules in offcanvas position.

splwpk-procurement splwpk-online-e-participation Dasar Privasi

Dasar Privasi

Dasar Privasi

Penafian

MYHRMIS MOBILE