Pejabat SUK perlis

Majlis Agama Dan Istiadat Melayu Perlis - Pasukan pertahanan diseru siap sedia sepanjang masa – Pemangku Raja Perlis n

MAJLIS AGAMA ISLAM DAN ADAT ISTIADAT MELAYU PERLIS

Log Masuk

A- A A+
WARGA MAIPs

MAIPs STAFF MENU

Please click Log in button above to enter MAIPs staff menu section.

ORANG AWAM
PERKHIDMATAN
MUAT TURUN
Pasukan pertahanan diseru siap sedia sepanjang masa – Pemangku Raja Perlis

Pasukan pertahanan diseru siap sedia sepanjang masa – Pemangku Raja Perlis

/ Berita Terkini MAIPs / Jumaat, 26 Mei 2023 17:06

LANGKAWI: Seluruh cabang pasukan pertahanan negara diseru untuk sentiasa bersedia dan mempersiapkan diri bagi menghadapi sebarang kemungkinan.

Pemangku Raja Perlis, Brigedier Jeneral Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah, sekiranya pasukan pertahanan bergerak seiring dan teguh bersatu, negara akan dapat menghadapi apa jua bentuk cabaran yang mendatang.

Titah baginda, kesemua barisan pertahanan diseru agar terus merapatkan barisan dan bekerja dalam satu pasukan sebagai benteng pertahanan negara dan memberi jasa bakti agar dapat diwariskan kepada generasi akan datang.

 

“Perkembangan Sains dan teknologi yang begitu pesat akan memberikan kita lebih cabaran untuk menyediakan sumber manusia yang berkepakaran serta aset-aset khusus untuk menghadapi ancaman-ancaman bentuk baru yang dibawa hasil daripada perkembangan teknologi,” titah baginda.

Baginda merangkap Komander Rejimen 504 Askar Wataniah Tentera Darat Malaysia bertitah demikian selepas berangkat melawat dan meninjau kapal frigat pasukan Tentera Laut Itali dan kapal pendaratan kereta kebal (tank landing ship) milik Korea Selatan sempena Pameran Antarabangsa Maritim dan Aeroangkasa Langkawi 2023 (LIMA ’23) di sini hari ini.

 

TUANKU Syed Faizuddin Putra Jamalullail (tengah) meninjau teknologi terbaru kapal frigat milik Tentera Laut Itali sempena Pameran Antarabangsa Maritim dan Aeroangkasa Langkawi 2023 (LIMA ’23) di Langkawi, Kedah hari ini. UTUSAN/SYED AZLAN SAYID HIZAR

 

Berangkat sama, Raja Puan Muda Perlis, Mejar (Kehormat) Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil.

Baginda berdua meluangkan masa lebih dua jam memenuhi undangan melihat teknologi terbaru kapal peronda luar pesisir kelas Thaon di Revel milik Tentera Laut Itali Francesco Morosoni (P431), ditempatkan di Asia Pasifik selama lima bulan dan akan melawat beberapa negara di rantau ini.

Kapal peronda luar pesisir kelas Thaon di Revel ialah reka bentuk kapal menarik yang lebih besar daripada kebanyakan reka bentuk frigat sepanjang 143m dan bersesaran antara 4,900 hingga 5,000 tan bergantung kepada varian yang merangkumi varian Light, Light+ dan Full.

Varian penuh dilengkapi dengan dua VLS 8-sel untuk peluru berpandu pertahanan udara Aster 30, 8 peluru berpandu anti-kapal MBDA Teseo, dan dua pelancar torpedo ringan tiga kali ganda, yang menjadikannya tidak berbeza dengan frigat.

 
 

Baginda berdua bersama delegasi seranta kemudiannya melawat kapal pendaratan Rok Nojoekbong dan diberi taklimat khas berkaitan teknologi digunakan oleh Pegawai Memerintah, Kapten Komander Kim Sang-Hyun.

 

Sumber: Utusan

Please publish modules in offcanvas position.

splwpk-procurement splwpk-online-e-participation Dasar Privasi

Dasar Privasi

Dasar Privasi

Penafian

MYHRMIS MOBILE