Log Masuk

A- A A+
WARGA MAIPs

MAIPs STAFF MENU

Please click Log in button above to enter MAIPs staff menu section.

ORANG AWAM
PERKHIDMATAN
MUAT TURUN
faq eng contact eng feedback eng sitemap eng

 

 

Pelanjutan PKP : MAIPs Salur Tambahan Inisiatif Bantuan

Pelanjutan PKP : MAIPs Salur Tambahan Inisiatif Bantuan

/ Berita Terkini MAIPs / Khamis, 26 Mac 2020 08:59

Kangar, 26 Mac 2020 - Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) menyalurkan beberapa tambahan inisiatif bantuan kepada golongan yang dikhuatiri terjejas ekoran pelanjutan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sehingga 14 April 2020 seperti yang telah diumumkan oleh Perdana Menteri semalam.

Penambahan inisiatif berkenaan diumumkan oleh Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail, selaku Tuanku Yang DiPertua MAIPs, sebagai langkah proaktif MAIPs untuk memberikan bantuan kepada mereka yang memerlukan selain signifikan kepada seruan Perdana Menteri kepada Pengurusan Zakat di seluruh negara agar turut sama membantu mereka yang terkesan sepanjang tempoh PKP.

Antara inisiatif baru tambahan MAIPs adalah dengan penyaluran peruntukan sebanyak RM765,000 di bawah ‘Program Bantuan Khas Kecemasan Masjid MAIPs’ yang akan diagihkan kepada 102 kariah Masjid di seluruh Perlis.

Bantuan berkenaan mensasarkan golongan yang terjejas dan terdesak kerana tiada sumber pendapatan akibat tidak dapat bekerja dalam tempoh PKP. Mereka yang mempunyai keperluan berkenaan boleh menghubungi amil kariah masing-masing di seluruh Perlis bermula 30 Mac 2020, walaupun sebelum ini tidak disenaraikan daripada kalangan penerima sumbangan MAIPs.

Selain itu, MAIPs turut melaksanakan tambahan sumbangan sebanyak RM321,200 untuk 1,606 penerima ‘Bantuan Sarahidup Berkala MAIPs’ di bawah inisiatif ‘Bantuan Khas Rangsangan Asnaf MAIPs’ ekoran penularan wabak COVID-19.

Dalam pada itu, Ketua Pegawai Eksekutif MAIPs, Hj Mohd Nazim Mohd Noor, turut memaklumkan bahawa Pengurusan MAIPs sentiasa mengadakan kerjasama dengan pelbagai pihak sama ada agensi kerajaan atau NGO untuk mengoptimumkan lagi manfaat kepada mereka yang terjejas ekoran pelanjutan PKP.

Beberapa program untuk membantu mengagihkan sumbangan antaranya yang terkini melalui Pertubuhan Perlis Volunteer Action Community (PVAT) di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat Negeri Perlis telah dilaksanakan bagi mempercepatkan lagi pengagihan bantuan khususnya makanan kepada masyarakat.

~SUMBER MAIPs~

Please publish modules in offcanvas position.