Pejabat SUK perlis

Majlis Agama Dan Istiadat Melayu Perlis - MAHASISWA UNIMAP PERSEMBAH TARIAN AYAM DIDIK, LAGU NEGARAKU SEMPENA HARI M'SIA DI KOTA TALLINN n

MAJLIS AGAMA ISLAM DAN ADAT ISTIADAT MELAYU PERLIS

Log Masuk

A- A A+
WARGA MAIPs

MAIPs STAFF MENU

Please click Log in button above to enter MAIPs staff menu section.

ORANG AWAM
PERKHIDMATAN
MUAT TURUN
MAHASISWA UNIMAP PERSEMBAH TARIAN AYAM DIDIK, LAGU NEGARAKU SEMPENA HARI M'SIA DI KOTA TALLINN

MAHASISWA UNIMAP PERSEMBAH TARIAN AYAM DIDIK, LAGU NEGARAKU SEMPENA HARI M'SIA DI KOTA TALLINN

/ Berita Terkini MAIPs / Isnin, 18 September 2023 09:06

TALLINN (ESTONIA), 16 Sept (Bernama) -- Mahasiswa Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) berasa bangga dan teruja, apabila dapat mempersembahkan tarian Ayam Didik, Silat Tari dan menyanyikan lagu Negaraku sempena sambutan Hari Malaysia, di Ibu negara Estonia, Tallinn.

Salah seorang daripada mereka Ang Sian Feng, 23, berkata beliau rasa teruja, dapat menyambut Hari Malaysia di negara Estonia.

Tidak kira di mana sahaja berada, kita perlu bangga kerana dapat menjadi rakyat Malaysia dalam negara yang berbilang kaum dan agama, serta kaya dengan pelbagai adat dan budaya,” katanya yang berasal dari Kota Baharu, Kelantan kepada Bernama di sini hari ini.

Jelajah Ilmu UniMAP ke-17 ke negara Baltik dari 10 hingga 17 Sept, diketuai Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail, yang juga merupakan Canselor UniMAP.

Hadir sama Naib Canselor UniMAP Datuk Prof Dr Zaliman Sauli.

Ang yang merupakan pelajar tahun akhir kejuruteraan komputer berkata beliau rasa teruja, apabila dapat menyanyikan lagu Negaraku di hadapan masyarakat Eropah.

“Ada antara mereka (orang tempatan) sanggup berhenti melihat persembahan dan bertanyakan tentang apa yang kami nyanyikan.

“Saya jelaskan kepada mereka bahawa kami sedang menyambut Hari Malaysia, yang merupakan hari penting bagi semua rakyat Malaysia,” katanya yang merupakan salah seorang peserta tarian Ayam Didik.

Turut berkongsi pengalaman, Duane Regen Anak Broster, 23, berkata beliau rasa seronok dapat menyambut Hari Malaysia di Estonia, kerana secara tidak langsung dapat memperkenalkan Malaysia di luar negara.

“Sebagai anak Borneo sudah pasti saya bangga menyambut Hari Malaysia, kerana ia lambang penyatuan Semenanjung Malaysia dengan Sabah dan Sarawak,” katanya yang berasal dari Kuching, Sarawak.

Estonia merupakan sebuah republik yang mengamalkan demokrasi berparlimen dan mempunyai 15 daerah. Tallinn merupakan ibu negara bagi negara Baltik itu dengan 1.3 juta rakyat.

 

  

Sumber: Bernama

Please publish modules in offcanvas position.

splwpk-procurement splwpk-online-e-participation Dasar Privasi

Dasar Privasi

Dasar Privasi

Penafian

MYHRMIS MOBILE