Pejabat SUK perlis

Majlis Agama Dan Istiadat Melayu Perlis - AJK perlu atasi kelemahan pentadbiran untuk perkasakan masjid – Raja Muda n

MAJLIS AGAMA ISLAM DAN ADAT ISTIADAT MELAYU PERLIS

Log Masuk

A- A A+
WARGA MAIPs

MAIPs STAFF MENU

Please click Log in button above to enter MAIPs staff menu section.

ORANG AWAM
PERKHIDMATAN
MUAT TURUN
AJK perlu atasi kelemahan pentadbiran untuk perkasakan masjid – Raja Muda

AJK perlu atasi kelemahan pentadbiran untuk perkasakan masjid – Raja Muda

/ Berita Terkini MAIPs / Selasa, 12 September 2023 12:43

Ahli Jawatankuasa (AJK) masjid perlu mengenal pasti sebarang kelemahan di dalam pentadbiran rumah ibadah ini supaya ia segera diatasi dalam usaha untuk memperkasakannya.

Ia merangkumi berkaitan kewangan, pengimarahan serta sistem pengurusan masjid supaya menjadi lebih efisien dan sistematik. 

  

Tuanku Syed Faizuddin Putra berkenan mengurniakan sumbangan agihan zakat kepada salah seorang asnaf pada Program Hijrah Minda MAIPs Bilangan Ke 11 bagi tahun 2023 di Masjid As Sobirin, Kampung Gial, Arau baru-baru ini.

 

Sekaligus ia membolehkan masjid-masjid di negeri mampu menjadi pusat kegiatan utama umat Islam selain cemerlang menjalankan fungsinya sebagai rumah ibadah.

Demikian titah Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail selepas berkenan berangkat menyempurnakan Program Hijrah Minda Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) Bilangan Ke 11 bagi tahun 2023 di Masjid As Sobirin, Kampung Gial, Arau baru-baru ini.

Tuanku Syed Faizuddin Putra merangkap Yang DiPertua MAIPs bertitah, masjid-masjid di Perlis perlu menjadi lambang syiar agama Islam dan mengangkat sunnah Rasulullah SAW sebagai mana pegangan utama negeri ini.

Bagi memastikan keseragaman dan penyelarasan yang teratur, khususnya berhubung pengimarahan masjid dan surau, semua pihak hendaklah mematuhi garis panduan yang telah ditetapkan oleh pihak agensi agama negeri.

Pada majlis berkenaan, Raja Muda berkenan menyerahkan sumbangan agihan zakat MAIPs kepada 20 asnaf terpilih dari kalangan anak kariah masjid tersebut.

Masing-masing menerima RM400 dengan jumlah keseluruhan bernilai RM8,000 pada kali ini. 

 

Sumber: Saura Merdeka

Please publish modules in offcanvas position.

splwpk-procurement splwpk-online-e-participation Dasar Privasi

Dasar Privasi

Dasar Privasi

Penafian

MYHRMIS MOBILE