Pejabat SUK perlis

Majlis Agama Dan Istiadat Melayu Perlis - Penghijrahan ke Malaysia sesuatu yang cukup bermakna – Zakir Naik

MAJLIS AGAMA ISLAM DAN ADAT ISTIADAT MELAYU PERLIS

Log Masuk

A- A A+
WARGA MAIPs

MAIPs STAFF MENU

Please click Log in button above to enter MAIPs staff menu section.

ORANG AWAM
PERKHIDMATAN
MUAT TURUN
faq eng contact eng feedback eng sitemap eng

 

 

Penghijrahan ke Malaysia sesuatu yang cukup bermakna – Zakir Naik

Penghijrahan ke Malaysia sesuatu yang cukup bermakna – Zakir Naik

/ Berita Terkini MAIPs / Isnin, 17 Januari 2022 08:32

KANGAR: Penceramah bebas, Dr. Zakir Naik meluahkan penghijrahannya dari India ke Malaysia memberikan sesuatu yang cukup bermakna dalam hidup selain membantu meningkatkan kerja-kerja dakwah.

Kongsi Zakir di hadapan kira-kira 700 orang yang hadir dalam sesi bersama beliau di Masjid Tuanku Syed Putra di sini semalam, pergerakan dakwahnya di India sebelum ini mendapat pelbagai tentangan daripada organisasi politik selain pelbagai isu serta plot dimainkan dengan menuduhnya memberi inspirasi kepada aktiviti keganasan susulan kejadian pengeboman di Dhaka, India pada 2016.

Bagaimanapun katanya, plot yang cuba dicetuskan itu gagal selepas umat Islam pelbagai mazhab di negara tersebut bersatu dan bangkit memprotes tuduhan berkenaan dan Parlimen India mengisytiharkan dirinya tidak terlibat dalam aktiviti keganasan.

 
 

“Bagaimanapun usaha menghalang saya berdakwah tetap dijalankan menerusi tindakan undang-undang yang mengharamkan pertubuhan yang diasaskan saya selama lima tahun ketika saya di luar negara,” katanya.

Tambah Zakir, beliau juga menerima tawaran daripada lebih 15 buah negara untuk bermastautin bagi menjalankan kerja-kerja dakwahnya itu.

Katanya, beliau melakukan tinjauan serta kajian di beberapa buah negara tersebut dan berpendapat Malaysia adalah salah satu negara terbaik untuk bermastautin.

“Ia disebabkan beberapa faktor seperti Malaysia bukanlah zon perang serta tiada campur tangan negara luar. Purata penduduk muslim di negara ini mempraktikkan agama Islam dengan baik berbanding negara lain seperti India, Pakistan dan Bangladesh selain Islam adalah agama rasmi Malaysia.

“Hampir setiap negeri mempunyai sultan dan raja serta dakwah antara agama Muslim dan bukan Islam dibenarkan manakala kerajaan menyumbangkan dana yang banyak melalui baitulmal dan zakat,” katanya.

Tambahnya, Malaysia memiliki sistem perbankan patuh syariah terbaik di dunia dan beliau percaya negara ini mempunyai asas ekonomi yang baik menyebabkannya membuat keputusan untuk menetap di sini.

Dalam pada itu, semasa sesi soal jawab, pelbagai soalan diajukan kepada Zakir termasuk daripada beberapa penuntut institusi pengajian tinggi dari Indonesia dan Bangladesh yang meminta nasihat mengenai kaedah terbaik untuk berdakwah serta persoalan mengenai Islam.

Zakir menjawab semua soalan tersebut dan berkongsi pandangan mengenai kaedah-kaedah dakwah yang digunakan selain platform dan kursus-kursus dakwah di dalam talian.

Kedatangan Zakir selama tiga hari ke negeri ini diatur oleh Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) menerusi One Centre Malaysia Perlis, Jabatan Mufti negeri dan Jabatan Agama Islam negeri.

Sumber: Utusan Malaysia

Please publish modules in offcanvas position.