Pejabat SUK perlis

Majlis Agama Dan Istiadat Melayu Perlis - Jangan abai kesihatan haiwan – Raja Muda Perlis

MAJLIS AGAMA ISLAM DAN ADAT ISTIADAT MELAYU PERLIS

Log Masuk

A- A A+
WARGA MAIPs

MAIPs STAFF MENU

Please click Log in button above to enter MAIPs staff menu section.

ORANG AWAM
PERKHIDMATAN
MUAT TURUN
faq eng contact eng feedback eng sitemap eng

 

 

Jangan abai kesihatan haiwan – Raja Muda Perlis

Jangan abai kesihatan haiwan – Raja Muda Perlis

/ Berita Terkini MAIPs / Selasa, 04 Mei 2021 15:21

Kesihatan haiwan adalah penting bagi menjamin kesihatan manusia sejagat. Kebajikan haiwan perlu dijaga kerana imej negeri, negara dan rakyat sering diukur dari sudut ini.

Kesihatan awam juga adalah aspek penting dan perlu dijaga dalam hubungan antara haiwan dan manusia agar penyakit berjangkit seperti rabies serta penyakit bawaan makanan seperti salmonella dan sebagainya dapat dibendung.

Demikian titah Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail selepas berkenan berangkat singgah meninjau kawasan memelihara rusa di Kelab Golf Putra, Sungai Batu Pahat ketika menyertai kayuhan ‘MAIPs Peduli Menjejaki Dan Menyantuni Asnaf’ Bilangan ke 27 bagi tahun 2021 ini yang bermula dan berakhir di Dataran Masjid Ar-Raudhah Sungai Batu Pahat.

Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) tidak ketinggalan meraikan sambutan ‘Hari Veterinar Sedunia’ bersama-sama rakan strategiknya dalam aktiviti yang disambut setiap tahun pada sabtu terakhir bulan April itu. Tahun ini ianya disambut pada 24 April 2021 di seluruh dunia dengan objektif untuk mempromosikan kesihatan dan kebajikan haiwan serta kesihatan awam menerusi pendekatan ilmu kefahaman melalui pelajaran serta kerjasama dengan pihak-pihak yang berwajib.

Sempena program berkenaan juga Tuanku Raja Muda turut berkenan singgah di tiga buah rumah asnaf terpilih bagi menyampaikan bantuan sumbangan agihan zakat MAIPs.

Tuanku Syed Faizuddin Putra juga terus mengingatkan kepada seluruh rakyat Perlis supaya mengambil serius akan keadaan Covid-19 semasa dan hendaklah sentiasa mematuhi segala arahan SOP yang dikeluarkan oleh pihak Majlis Keselamatan Negara dan juga Kementerian Kesihatan Malaysia.

 

Please publish modules in offcanvas position.