Pejabat SUK perlis

Majlis Agama Dan Istiadat Melayu Perlis - Perlis benarkan solat tarawih di masjid dan surau sepanjang Ramadan

MAJLIS AGAMA ISLAM DAN ADAT ISTIADAT MELAYU PERLIS

Log Masuk

A- A A+
WARGA MAIPs

MAIPs STAFF MENU

Please click Log in button above to enter MAIPs staff menu section.

ORANG AWAM
PERKHIDMATAN
MUAT TURUN
faq eng contact eng feedback eng sitemap eng

 

 

Perlis benarkan solat tarawih di masjid dan surau sepanjang Ramadan

Perlis benarkan solat tarawih di masjid dan surau sepanjang Ramadan

/ Berita Terkini MAIPs / Khamis, 08 April 2021 08:39

Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) membenarkan aktiviti mengimarahkan masjid dan surau termasuk mengadakan solat tarawih di seluruh negeri sepanjang Ramadan ini.

Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah pelaksanaan semua aktiviti tersebut yang berkuat kuasa 1 Ramadan di masjid dan surau yang berdaftar di Perlis itu perlu dilakukan mengikut prosedur operasi standard (SOP) kesihatan dan keselamatan yang telah ditetapkan.

“Bagi mengelakkan berlaku limpahan kehadiran jemaah, solat tarawih boleh dilakukan dalam dua sesi,” titah baginda dalam satu kenyataan yang dikeluarkan MAIPs, di sini, hari ini.

Tuanku Syed Faizuddin yang juga Yang Dipertua MAIPs bertitah sesi pertama dilakukan pada 9.00 malam sehingga 10.30 malam, manakala sesi kedua mulai 10.30 malam sehingga 12.00 tengah malam.

Syed Faizuddin bertitah masjid dan surau tidak dibenarkan menjemput imam dari luar Perlis kecuali telah mendapat kebenaran khas daripada Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Perlis (JAIPs).

Baginda bertitah, warga asing juga dibenarkan solat tarawih kecuali Individu Dalam Siasatan (PUI) dan Individu Yang Dijangkiti Penyakit Berjangkit (PUS).

“Aktiviti pengimarahan masjid lain yang dibenarkan adalah seperti solat sunat witir, tazkirah, tadarus, iftar, gotong-royong, qiyamullail, pengagihan sumbangan dan lain-lain selagi ia mematuhi SOP dan penjarakan fizikal satu meter,” titah baginda.

Menurut baginda aktiviti di masjid hendaklah ditamatkan sebelum 12.30 tengah malam bagi melakukan proses pembersihan dan nyah kuman.

“Masjid akan dibuka semula pada 4.00 pagi, namun pada 10 hari terakhir Ramadan masjid akan dibuka pada 3.00 pagi,” titah baginda.

Selain itu, titah baginda hanya jemaah yang berdaftar dengan jawatakuasa kariah masjid, dibenarkan beriktikaf pada 10 hari terakhir Ramadan dengan syarat melakukan penjarakan fizikal lima meter.

Please publish modules in offcanvas position.