Pejabat SUK perlis

Majlis Agama Dan Istiadat Melayu Perlis - Pelihara alam semulajadi untuk masa hadapan – Raja Muda Perlis

MAJLIS AGAMA ISLAM DAN ADAT ISTIADAT MELAYU PERLIS

Log Masuk

A- A A+
WARGA MAIPs

MAIPs STAFF MENU

Please click Log in button above to enter MAIPs staff menu section.

ORANG AWAM
PERKHIDMATAN
MUAT TURUN
faq eng contact eng feedback eng sitemap eng

 

 

Pelihara alam semulajadi untuk masa hadapan – Raja Muda Perlis

Pelihara alam semulajadi untuk masa hadapan – Raja Muda Perlis

/ Berita Terkini MAIPs / Selasa, 23 Februari 2021 09:54

Keindahan dan kecantikan alam semulajadi anugerah Tuhan hendaklah sentiasa dihargai dan dipelihara oleh semua.

Usaha mengekalkan keindahan alam amat penting dan perlu diutamakan demi kelangsungan alam buat tatapan generasi masa depan.

Demikian titah Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail selepas berkenan berangkat menyempurnakan program ‘MAIPs Peduli Menjejaki Dan Menyantuni Asnaf Kali Ketujuh bagi tahun 2021’ anjuran Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) pada semalam.

Tiga buah rumah keluarga asnaf terpilih disinggahi sepanjang sesi kayuhan sejauh 12km pada kali ini bagi menyerahkan sumbangan agihan zakat MAIPs.

Baginda diiringi 30 ahli kumpulan berbasikal “TTG Perlis” dianggotai ketua dan wakil agensi kerajaan dan swasta termasuk Mufti, Datuk Arif Perkasa Dr Mohd Asri Zainul Abidin dan Ketua Pegawai Eksekutif MAIPs, Hj Mohd Nazim Mohd Noor berkesempatan menikmati keindahan persisir terusan tambatan banjir di sekitar kawasan Kuala Perlis.

Terusan yang berada di kawasan bukit batu kapur Kg Wai Kuala Perlis itu menyimpan keindahan dan kecantikan panorama alam yang amat indah dan menakjubkan turut menggamit para pengunjung untuk aktiviti berbasikal, berjalan kaki dan juga ‘trekking’.

Tuanku Syed Faizuddin Putra turut bertitah menasihatkan supaya sesuai dengan amalan ‘Rakyat Perlis Hidup Bersih’, para pengunjung hendaklah sentiasa memastikan kebersihan di sepanjang kawasan berkenaan yang baginda sifatkan sebagai ‘aset berharga’ bagi negeri ini.

Pada kesempatan yang sama, Tuanku Raja Muda dan Raja Puan Muda, Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil menitah ucapkan “Selamat Menduduki Peperiksaan” kepada semua calon peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil Vokasional Malaysia (SVM) dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) 2020 yang bermula pada isnin 22 Februari ini.

Ucapan yang sama juga turut diucapkan kepada calon-calon yang sedang membuat persediaan akhir bagi menduduki peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) Tahun 2020 bermula pada 8 Mac 2021 yang akan datang nanti.

Please publish modules in offcanvas position.