Log Masuk

A- A A+
WARGA MAIPs

MAIPs STAFF MENU

Please click Log in button above to enter MAIPs staff menu section.

ORANG AWAM
PERKHIDMATAN
MUAT TURUN
faq eng contact eng feedback eng sitemap eng

 

 

Rakyat perlu jayakan Banci 2020 demi masa depan – Raja Muda Perlis

Rakyat perlu jayakan Banci 2020 demi masa depan – Raja Muda Perlis

/ Berita Terkini MAIPs / Rabu, 23 September 2020 08:33

Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail berkenan berangkat menerima sembah mengadap hormat oleh Ketua Perangkawan Malaysia Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin di Galeri DiRaja Arau.

Mohd Uzir turut diiringi Pengarah Jabatan Perangkaan Malaysia Negeri Perlis Pathmavathi a/p Appulanaidu dan Perangkawan Wan Mohamad Hanif Wan Adnan.

Sembah mengadap tersebut bertujuan mempersembahkan penerangan lebih jelas kepada baginda berkaitan ‘Banci Penduduk dan Perumahan Malaysia 2020’ atau ‘Banci 2020’ yang telah pun dilaksanakan iaitu fasa pertama bermula pada 7 Julai lalu hingga 30 September 2020 ini dan fasa keduanya yang akan berlangsung dari 7 hingga 24 Oktober 2020 yang membawa tema ”Data Anda Masa Depan Kita”.

Menurut Mohd Uzir, ‘Banci Penduduk dan Perumahan Malaysia’ merupakan aktiviti setiap dekad di mana ia telah dilaksanakan sebanyak lima kali semenjak tahun 1970. Banci ke-6 telahpun bermula 7 Julai 2020 lalu dengan memperkenalkan ‘Malaysia Integrated Population Census System’ (MyIPCS) iaitu ke arah memodenkan MyCensus 2020.

Please publish modules in offcanvas position.